24.09.2011.

Najava konferencije 10. SEE Human Resource Management Arene 2011.

Procijenimo stanje HR-a – promotrimo dekadu HR-a kroz 360˚!

hrma_jpgPridružite nam se na jubilarnoj HR Areni – kako bismo ispitali poziciju, moć i ulogu HR u transformaciji organizacija – i učinkovito odgovorili na promjene na tržištu, pokazali svoje profesionalne kompetencije i ostvarili konkurentsku prednost.

Iako je gospodarska kriza iza nas, njezine se posljedice u organizacijama uvelike osjećaju – traumatska iskustva uslijed otpuštanja jednog dijela radne snage, kao i potreba za uštedom tamo gdje je to moguće. U takvom okruženju, kao i u utrci za kapitalom, tvrtke često nisu u stanju shvatiti vrijednost pojedinca i njegov doprinos tvrtki. A upravo su spretnost, znanje, fleksibilnost i kreativnost djelatnika omogućili mnogim organizacijama opstanak i uspjeh na tržištu u ovim turbulentnim vremenima. Kako hrvatske i tvrtke u regiji stoje po tome pitanju, što ih čini konkurentnima kad je riječ o ljudskim resursima?

Ovogodišnja, jubilarna deseta HR konferencija bavi se sljedećim ključnim temama kroz četiri panel diskusije:

Dekada HR prakse u regiji s prognozama za buduće razdoblje

Kao i prije 10 godina, tako i danas u vrijeme velikih promjena na tržištu i pojave globalne krize propitujemo poziciju, ulogu i moć HR-a. Koja je funkcija HR-a u transformaciji organizacija, jesu li tvrtke danas spremne ili spremnije shvatiti vrijednost pojedinca i njegov doprinos tvrtci, a ne samo vrijednost kapitala? Kompetencije zaposlenika – njihova spretnost, znanje, fleksibilnosti, kreativnost – mnogim je tvrtkama omogućila ne samo opstanak, nego i kvalitetnu diferencijaciju na tržištu. U kojoj su fazi tvrtke u Hrvatskoj i regiji, što tvrtke u Hrvatskoj i regiji čini konkurentnima u različitim industrijskim granama kada su u pitanju ljudski resursi? Možemo li retrospektivno sagledati desetljeće rada i razvoja HR-a, može li nam to pomoći da bolje sagledamo i budućnost? Zašto su neke tvrtke uspješnije? Što to one rade bolje ili drugačije od ostalih? Koja je uloga Uprave i Senior Management -a u svemu tome?

HR u funkciji transformacije organizacije

Poslovna transformacija se postiže kroz napor usklađivanja područja ljudi, procesa i tehnologije. Dugovječnost organizacije ovisi o poticajnosti ozračja, vodstvu by example, transformiranju ponašanja zaposlenika, novim zajedničkim vrijednostima te osmišljenim modelima procesa promjena. Mnogi veliki gospodarski sustavi na početku su bili maleni. Dell Computers stvoren je u studentskoj sobi, Apple iz garaže, Podravka je nastala iz skromne manufakturne proizvodnje marmelade, a Agrokor iz obiteljskog obrta za proizvodnju i prodaju cvijeća. Koja je prava razlika između organizacija koje napreduju mijenjanjem i onih koje dožive krah? Kako opstati i kako se prilagoditi tržištu provodeći strateške promjene? Kada je riječ je o korjenitim promjenama koje transformiraju čitavu organizaciju, kao što su primjerice restrukturiranje, stvaranje nove korporativne strategije, preuzimanje konkurenta ili odluka o izlasku na nova tržišta, najvažniju ulogu ima Uprava. No, pitanje je kakva je uloga HR odjela i HR eksperata u iniciranju i provođenju potrebnih promjena? Kako to izgleda u praksi te na koji način je HR podrška u procesu promjena, tema je ovog panela.

Novi modeli u procesu selekcije, razvoja ljudskih potencijala i praćenja radne uspješnosti

Kakva je uloga nešto skupljeg postupka assessment centra u selekciji i regrutaciji? Koje informacije taj postupak pruža o kandidatima i omogućava li pouzdaniju procjenu i sigurnije ulaganje? Koliko je rizično provesti metodu 360? Kako obučiti ljude za provođenje intervjua i osigurati što pouzdaniju procjenu? Odgovore na pitanja o novim modelima te zamkama u primjeni ćemo dobiti u ovom panelu.

Ritam tvrtke = ritam pojedinca?

Da li ste sretni? Koliko ljudi znate koji imaju uravnotežen život? Da li kontrolirate bar ono što možete kontrolirati? Kojim profesijama zavidimo? Koja su bila vaša očekivanja od posla tijekom vašeg školovanja? Koliko izvršnih direktora i menadžera znate koji ne rade da bi živjeli nego žive da bi radili? Da li je to logična posljedica biznis principa „samo najjači opstaju“? Da li je moguće izdržati usiljeni tempo na duži rok? Ovim otvaramo dobro poznatu temu u životu svake osobe, balans privatnog i profesionalnog. Homo laborans (“Čovjek radnik”) je stvoren u vremenu i ograničen vremenom, a sat koji nam mjeri vrijeme ide sporije od tehnološkog i/ili financijskog sata. Kompanije koje svoju uspješnost mjere samo financijskim efektima, imaju zaposlene u kojima su zaglavljena ta dva sata. Ima li načina da se njihovi ritmovi usklade?

Tijekom interaktivnih radionica i dinamičnih panel rasprava moći ćete podijeliti svoja iskustva u upravljanju ljudskim resursima s brojnim uglednim panelistima, predavačima i afirmiranim stručnjacima ih Hrvatske i regije.

Rezervirajte 10. listopada 2011. za najveću regionalnu HR Arenu – regionalnu konferenciju o upravljanju ljudskim resursima!

Više informacija o konferenciji pogledajte na stranicama Infoarena Grupe.