14.12.2020.

JTI nositelj priznanja Izvrsnost u izazovima za regiju Adriatica

Japan Tobacco International jedna je od kompanija koje su za vrijeme pandemije pokazale iznimnu brigu o zaposlenicima i brzu prilagodbu na novonastale okolnosti. Njihove odlične prakse i inicijative prepoznate su kroz priznanje Izvrsnost u izazovima, nagradu koju SELECTIO dodjeljuje od travnja ove godine s ciljem prepoznavanja kompanija koje su u ovom periodu stavile zaposlenike na prvo mjesto i međusobnog dijeljenja dobrih HR praksi vezanih za krizni menadžment.

Iz JTI-a ističu kako su, još od prve pojave koronavirusa u regiji, fokus stavili na ono što kao kompanija mogu učiniti da se zaposlenici osjećaju sigurno i ostanu motivirani. Svi zaposlenici kojima je opis posla to omogućavao prebačeni su na rad od kuće, a rad iz ureda, na terenu i u proizvodnji provodio se planski i sistemski, poštujući lokalne mjere i preporuke te redovno prateći indikatore zdravlja zaposlenika. Zaposlenicima nisu smanjivane plaće te su zadržani svi postojeći materijalni benefiti.

Zaposlenici JTI-a i njihovi menadžeri redovito prolaze kroz različite obavezne i dodatne edukacije, čime su u kompaniji osigurali jako dobru pripremljenost zaposlenika na različite izvanredne okolnosti, Kao ključne kompetencije za vrijeme krize pokazale su se agilnost, digitalna kompetentnost i empatija, pa su zaposlenici kroz različite treninge i webinare imali priliku učiti kako sebi i kolegama olakšati rad u ovom periodu.

Ono čime se JTI posebno ističe je dodatno zdravstveno osiguranje za zaposlenike, koje uključuje čitavu lepezu usluga kao što su psihološka podrška i podrška psihijatra. U ovom periodu uvedene su i posebne inicijative poput zajedničke virtualne tjelovježbe, virtualnih timskih kava te personaliziranih poklona poslanih na adrese zaposlenika kako bi se održao osjećaj zajedništva i pripadnosti. Uz to, proveden je globalni projekt Inspire Awards gdje su zaposlenici imali prilike nominirati kolege koji su ih posebno inspirirali i pomogli im u radu.

„U uvjetima neizvjesnosti koje je donijela pandemija, fokusirali smo se na to da stvorimo sigurno okruženje i nastavimo pružati najbolje moguće uvjete za rad. Važno nam je bilo da zadržimo osjećaj zajedništva, da ljudi znaju da sve što se događa, da nisu sami već da su dio jednog velikog tima. Drago nam je što su naši napori prepoznati i nagrađeni priznanjem Izvrsnost u izazovima, a to nam daje i dodatnu motivaciju da nastavimo s dobrom praksom“, istaknula je Milena Rajić, direktorica Odjeljenja za zaposlene i korporativnu kulturu.