8.04.2021.

Intervju s Jelenom Đuranović, Direktorom ekspertne funkcije za upravljanje ljudskim resursima tvrtke Addiko Bank Podgorica

“U dugoj karijeri u okviru organizacije i iskustva stečenog kroz tri različite pozicije u okviru dva organizacijska dijela, mogu potvrditi da u Addiko prilika za učenje i razvoj ne nedostaje”, kaže Jelena Đuranović iz Addiko Bank AD Podgorica. Nakon pozicije IT analitičara, Eksperta za organizacijski razvoj i upravljanje projektima, dobila je priliku da se okuša u sasvim novom području i danas je na poziciji Direktora ekspertne funkcije za upravljanje ljudskim resursima.

Voli svoj posao jer je kreativan i dinamičan i navodi da se osjeća sjajno dok radi s ljudima, prati njihovih razvoj i dostignuća i zajedno s njima ostvaruje izuzetne rezultate Banke. Razgovarali smo s njom o njihovom recentnom certificiranju za CEP, načinima na koje unutar Banke mjere uspješnost HR funkcije, pandemiji koronavirusa te planovima za nastavak godine.

Kako je tekla povijest razvoja vašeg poslovanja, kojom se misijom i vizijom vodite i koje su specifičnosti vašeg poslovanja u Crnoj Gori?

Addiko Bank AD Podgorica, kao dio Addiko Grupe, na crnogorskom tržištu posluje petu godinu zaredom. Naš pristup je da budemo jasni, jednostavni i direktni, da nudimo ključne proizvode koji su atraktivni, konkurentni i koji odražavaju potrebe naših klijenata. Dali smo obećanje pružanja direktnog bankarstva s transparentnim odnosom prema klijentima i zaposlenima i mi to obećanje i živimo. Pod okriljem Addiko brenda gradimo karakter naše organizacije, ulažemo trud i znanje u inovacije i digitalizaciju i radujemo se pojedincima koji žele biti dio našeg tima i s nama stvarati novu i još bolju banku!

U procesu certifikacije za status CEP nositelja osobito ste se istaknuli izvrsnim praksama u području koje se odnosi na HR strategiju. U Addiko banci je HR zaista ravnopravan ostalim ključnim funkcijama i strateški partner biznisu. Kako to osiguravate? Gdje vidite da je ključna vrijednost koju HR funkcija daje vašem poslovanju?

Da, u Addiko banci HR je zaista ravnopravan ostalim ključnim funkcijama i strateški partner biznisu. Mi aktivno sudjelujemo u kreiranju vizije budućnosti organizacije, koja je inspirativna, ambiciozna, uvjerljiva i jasna. Nakon toga zajedno pristupamo planiranju, usklađivanju svih dijelova organizacije i definiranju strategije koja nas vodi ka ostvarenju te vizije. Za nas koji smo angažirani u upravljanju ljudskim resursima to znači da planiramo kako će se odvijati HR procesi koji će pomoći organizaciji da ostvari poslovne ciljeve. Istovremeno to zahtijeva kreativnost i hrabrost, ali i daje sjajne rezultate. Mi stvaramo kulturu visokih performansi s fokusom na zaposlenike, koja kroz razvoj kompetencija, dijeljenje znanja i napredovanje u organizaciji potiče visoku razinu angažmana pojedinaca i dosljedno doprinosi ostvarivanju individualnih rezultata i rezultata Banke. Ova vrijednost HR-a osigurava dugoročniji radni odnos, veću suradnju među organizacijskim dijelovima i prepoznatljiv Addiko employer brand.

Zadnjih godina se u HR-u velik naglasak stavlja na data-driven donošenje odluka. Kako u Addiko banci mjerite uspješnost HR funkcije i kako sve koristite podatke koje dobijete raznim mjerenjima uspješnosti i zadovoljstva korisnika HR usluga?

U Addiko banci uspješnost HR funkcije mjerimo kroz različite ključne pokazatelje uspješnosti. Jedan od najvažnijih je upravljanje radnim učinkom, koji mjerimo kroz uspješnost realizacije strategije, odnosno, postotak ostvarenih individualnih ciljeva kroz princip kaskadiranja poslovnih planova Banke s vrha organizacije na pojedince. Na taj način osiguravamo da svaki zaposlenik razumije strategiju organizacije, kako se uklapa u opću sliku i kako svojim radom doprinosi njenom ostvarenju. Upravljanje talentima je, također, vrlo važno i u ovom dijelu mjerimo našu sposobnost privlačenja, motiviranja i zadržavanja onih ljudi čije su vještine, znanja i interesi usklađeni s našim poslovanjem. Veliku pažnju poklanjamo i razvoju kulture organizacije, koja vrednuje mišljenje zaposlenika, pa redovno na godišnjem nivou provodimo istraživanje u vezi strategije, liderstva, kulture i njihovog zadovoljstva organizacijom, kao i zadovoljstva procesima i servisima koje pruža sektor HR-a. Na osnovu njihovih povratnih informacija kreiramo akcijske planove, realiziramo različite inicijative, mjerimo učinkovitost i unapređujemo Banku.

Zbog pandemije koronavirusa mnogi su se aspekti poslovanja u vašoj industriji promijenili. Postoje li neke promjene koje ste uveli zbog pandemije, a koje planirate svakako zadržati i po njenom završetku? Postoje li neke promjene u poslovanju koje ste bili primorani uvesti zbog pandemije, a koje su se u implementaciji pokazale osobito izazovne?

Period pandemije koronavirusa je period tokom kojeg smo potvrdili da brzo i efikasno možemo implementirati novine, da smo kao organizacija sposobni uspješno se prilagoditi i promijeniti način rukovođenja, kako bi i u novim okolnostima osigurali suradnju, povjerenje među članovima tima, razvoj zaposlenika, inspiraciju i motivaciju i uspješno vođenje udaljenih timova. HR tim je u tome imao proaktivnu ulogu u cilju očuvanja zdravlja i sigurnosti zaposlenika, i podrške kontinuitetu poslovanja. Promjene koje smo uveli na samom početku pandemije su rad od kuće, interakcija i druženje putem virtualnih susreta i sastanaka u online okruženju, online edukacije i platforme za učenje, Walk&Talk sesije, psihološka podrška, mindfulness treninzi itd. Jako smo ponosni na činjenicu da su svi ključni HR procesi efikasno transformirani i prilagođeni novim okolnostima, a povratna informacija koju smo dobili od zaposlenika govori u prilog tome da su sve novine ocijenjene kao jako korisne i dobro prihvaćene, tako da ćemo sve navedeno zadržati i dati prednost digitalnim kanalima i alatima i ubuduće.

Prošle ste godine po prvi put stekli status nositelja CEP-a. Što Vi osobno smatrate ključnim prednostima Addiko banke kao poslodavca na crnogorskom tržištu?

Smatram da su korporativna kultura i radno okruženje ono što odvaja Addiko banku od ostalih poslodavaca. Mi nismo tipični bankari, već stvaramo svijet jasnog, jednostavnog i direktnog bankarstva transformirajući svijet financija na način da budemo prepoznatljivi na tržištu. Želimo stvoriti takvo okruženje u kojem naši zaposlenici mogu dati svoj maksimum i ostaviti osobni pečat na razvoj bankarskog poslovanja. Svi u organizaciji dijelimo te vrijednosti i vjerujemo u kulturu originalnih rješenja, u kulturu njegovanja uspješnih ljudskih odnosa i posebnosti modernih, pristupačnih i dinamičnih bankara.

Koji će ključni projekti biti u fokusu Addiko banci u nastavku 2021. godine?

Ova godina je počela lansiranjem novog inovativnog koncepta organizacije i načina poslovanja u Addiko prodajnoj mreži, koji predviđa daljnju digitalizaciju i unapređenje kanala prodaje, s ciljem da postignemo izvrsnost u pružanju bankarskih usluga. Nastavljamo s Mentorskim programom, jer je pokazao izuzetne rezultate u razmjeni znanja unutar same organizacije. Pored toga, planiramo još puno aktivnosti kojima ćemo dodatno ojačati timski rad i komunikaciju, angažiranost i zadovoljstvo zaposlenih. Kada je u pitanju daljnji razvoj HR-a, nastavit ćemo digitalizirati naše procese i usluge, provoditi aktivnosti u cilju privlačenja talenata, kao i aktivnosti koje utječu na zdravlje i blagostanje Addiko članova tima.