SELECTIO Future Leaders program

Svijet se mijenja, količina informacija, nestabilnosti, nepredvidljivosti i promjena je sve veća, a novije generacije zaposlenika sve više teže samostalnosti, vlastitom razvoju i osjećaju svrhe. Tvrtke se sve češće susreću s izazovima zadržavanja i povećanja angažiranosti zaposlenika.

Uloga leadera u rješenju ovih izazova je ključna.

Mnoge tvrtke prepoznale su važnost ulaganja u voditeljske vještine, no mnoge od njih se i dalje bave ovim pitanjem reaktivno – nastavno na rezultate ispitivanja organizacijske klime, podatke iz izlaznih intervjua ili tek onda kad se zaposlenik promovira na voditeljsku poziciju, bez prethodne pripreme za isto.

Kada djelujemo reaktivno, gasimo požar koji je već nastao i šanse za uspjeh su nam manje:

  • otpor voditelja za promjene je u pravilu veći što su duže u voditeljskoj ulozi (jer to znači priznati greške ili promijeniti sliku o sebi što nam može biti neugodno)
  • i kada postoji motivacija za promjenu, potrebno je uložiti više vremena za mijenjanje ustaljenih obrazaca nego za formiranje novih
  • baza uspješnog vođenja tima je povjerenje i ukoliko je ono poljuljano – teže će se ponovno uspostaviti s voditeljem
  • ukoliko je tim već ‘izgorio’, vlada osjećaj bespomoćnosti, cinizam, otpor i vjerovanje da promjene nisu moguće.

Kada djelujemo proaktivno navedeni problemi se preveniraju i time:

1) štedimo – nema troška nastalog zbog neangažiranih ili aktivno ne-angažiranih zaposlenika, troška burnouta, apsentizma, troška kao posljedice fluktuacije što uključuje troškove zapošljavanja i razvoja novih zaposlenika itd.

2) ostvarujemo bolji financijski rezultat – dobro vođeni timovi su motiviraniji, time i angažiraniji, bave se bitnim, preuzimaju odgovornost, kreativniji, inovativniji te kao ambasadori tvrtke najbolji employer branding alat.

Ovo potvrđuju istraživanja koja su pokazala kako pravilno vođenje zaposlenika:

  • smanjuje apsentizam do 37%
  • smanjuje fluktuaciju do 25%
  • povećava produktivnost za 21%
  • te posljedično povećava i profit za 22%.

Kako bismo vam pomogli u odabiru i razvoju voditelja koji će vašoj tvrtki omogućiti ostvarenje ciljeva razvili smo Assess Future Leaders i Develop Future Leaders programe.